Pi. 26. apr 2024

SmeZdravi.sk

Magazín pre lepšie zdravie a kondíciu

Trpíte potravinovou intoleranciou a hľadáte bielkoviny? Riešením je vegánsky proteín

4 min čítania

Potravinové intolerancie sú v dnešnej dobe stále častejším fenoménom. Ak patríte medzi ľudí, ktorých tento problém trápi a zároveň hľadáte spôsoby ako vhodne doplniť chýbajúce bielkoviny, tento článok je pre vás ako stvorený. Riešenie vášho problému na vás možno čaká už v nasledujúcich riadkoch.

Trpíte potravinovou intoleranciou a hľadáte bielkoviny Riešením je vegánsky proteín
(zdroj: unsplash.com)

Lámete si hlavu nad tým, čo robiť v prípade, ak trpíte niektorou z potravinových intolerancií (či už laktózy alebo lepku), ale potrebujete telu dodať poriadnu dávku bielkovín? Príjem dostatočného množstva bielkovín je mimoriadne dôležitý pre všetkých ľudí. Pre tých, čo profesionálne alebo len amatérsky cvičia, ešte o čosi viac. Bielkoviny sú totiž základnými stavebnými prvkami svalovej hmoty a bez nich nie sme schopní správne sa zotaviť z námahy ani nabrať či udržať svalovú hmotu.

Práve spomínaná laktóza môže byť problémom pre aktívneho športovca alebo “len” človeka, ktorý sa snaží zdravo stravovať, doplniť potrebné živiny a rád by si vybral kvalitný proteín. Väčšinou sa totiž tradičný proteín skladá zo srvátky a mliečnej bielkoviny, ktorá je pre ľudí s intoleranciou laktózy tabu. Čo nám teda ostáva, ak skutočne potrebujeme kvalitné výživové doplnky, pretože napríklad veľa cvičíme a nemáme dostatok bielkovín v prirodzenej forme potravy?

Riešením môže byť práve vegánsky proteín, ktorý je zaručene bez obsahu laktózy. Vegánske potraviny a produkty sú vyrobené výhradne z rastlinných produktov a obsah bielkovín, ktorý býva v tradičných proteínoch zastúpený mliečnou formou je nahradený prevažne bielkovinami zo strukovín. Nižšie si o obsahu vegánskych proteínoch povieme trochu viac.

Rovnako je väčšina vegánskych proteínov prirodzene bezlepková a preto je vhodnou alternatívou aj pre ľudí, ktorí majú problém s trávením lepku, trpia intoleranciou na lepok alebo majú vyslovene diagnostikovanú celiakiu.

O vegánskych proteínoch v štyroch bodoch

1. Sú stále obľúbenejšie a niet sa čo diviť

Okrem toho, že sú vegánske proteíny riešením pre ľudí, pre ktorých je z tráviacich dôvodov pitie klasických proteínov nevhodné, stávajú sa obľúbenou variantou aj pre ľudí, ktorí so žiadnou intoleranciou nebojujú. A nemyslíme tým len vyslovene ľudí stravujúcich sa vegánsky či už z morálneho alebo výživového presvedčenia. Stále častejšie po ňom siahajú aj ľudia s “klasickým” jedálničkom, či už pre rozmanitosť, zmenu alebo chuť. Dávno už totiž neplatí, že by bol vegánsky proteín nekvalitnejším pod variantom toho klasického. Naopak sa mu kvalitou obsahu a chuťou už dávno vyrovná.

2. Vysoká kvalita

Už dávno sú preč časy, keď sa vegánske bielkoviny vyznačovali chudobným spektrom aminokyselín. Práve spektrum aminokyselín má zásadný vplyv na kvalitu vstrebávania bielkovín. Neúplné aminokyselinové spektrum zhoršuje vstrebávanie bielkovín a predlžuje čas regenerácie. Dnešné vegánske bielkoviny sú však vysoko kvalitné a majú porovnateľné parametre ako srvátkové alebo vaječné bielkoviny. Okrem toho neobsahujú laktózu a môžu byť ideálnym doplnkom stravy pre ľudí trpiacich intoleranciou.

3. Vymakaná chuť

V začiatkoch vegánskych proteínov nebola chuť žiadnou veľkou hitparádou. Dnes je však opak pravdou a ak by vám aj nejaký nesedel, ponuka je veľmi široká, takže si v nej vyberie skutočne každý. Na výber máte z množstva sójových, hrachových, konopných, ryžových, tekvicových či chia proteínov alebo viaczložkových vegánskych proteínov. Či už sa chceme riadiť chuťou, zložením alebo stráviteľnosťou, s vegánskymi proteínmi nič nepokazíme.

4. Vedeli ste, že sú tiež šetrnejšie k životnému prostrediu?

Navyše, šetrnosť k životnému prostrediu, výroba a spracovanie produktu vo filozofii udržateľnosti prírodných zdrojov robia z vegánskeho proteínu jasnú voľbu pre väčšinu výrazne ekologicky zmýšľajúcich ľudí.

Komerčný článok

www.KuponyZdarma.sk

Nakupujte lacnejšie!